Vitaminer

Frukt och grönt innehåller massor av viktiga vitaminer och mineraler som kroppen behöver för att fungera. Även huden mår bra av vitaminer och de har alla olika uppgifter för att hålla huden frisk.

A- vitamin är viktigt för cellernas nybildning i huden. Den ökar även blodflödet och skyddar mot cellskador som kan orsakas av fria radikaler. Vitaminen motverkar även uppkomsten av olika hudproblem och hudsjukdomar samt gör huden mer motståndskraftig.
A- vitamin får vi i oss genom fisk, mejeriprodukter, ägg, spenat och morötter. Vi kan även tillsätta A- vitamin utifrån, via krämer och fungerar mycket bra på torr hud samt förebygger linjer och rynkor. Visst typ av A – vitamin har visat sig ha mycket god effekt på akne och psoriasis.

B- vitamin tillskott kan vi ta för att hår, hud och naglar ska bli friskare och starkare. Även denna vitamin stimulerar cellförnyelsen, men har även viktig för hudens förmåga att läka sår. Den lindrar klåda och infektioner i hårbotten, B- vitamin finns naturligt i fullkorn nötter, avocado och sirap.

C- vitamin är en viktig ingrediens i bildandet av hudens kollagen. Den stärker kärlväggarna och är ingår i hudens försvar mot fria radikaler. C- vitamin finns i frukter och bär. Brist på C- vitamin kan leda till sämre sårläkning, blödningar i huden( ytliga kärl) och blåmärken.

D- vitamin som jag tjatat om tidigare är en fettlöslig vitamin som bildas i huden när vi träffas av solen. Det är en viktig vitamin som behövs för skelett, nervsystem, immunförsvar samt att den motverkar förkylningar och trötthet. 15- 20 minuter rekommenderas för att få i sig rätt mängd D- vitamin. Det finns även i fet fisk och ägg.

E- vitamin har en läkande effekt på huden och är en kraftfull antioxidant som skyddar huden mor fria radikaler. En viktig ingrediens i vissa solskydd då den reparerar skador i huden orsakade av solens strålar. E – vitamin förbättrar även effekten av A- vitaminet. Finns främst i vegetabiliska oljor, nötter olika typer av frön, frukt och grönt, ägg och potatis.

K- vitamin används i kroppen för att bilda vissa proteiner samt att blodet ska kunna koagulera. K. vitamin har även visat sig vara nödvändigt för skelettet. brist kan leda till benskörhet. Vitaminen finns främst i grönbladade grönsakersom senat, broccoli och grönkål.

Att äta en varierad kost med mycket frukt och grönt gör skillnad för huden. Kombinationen av att äta vitaminer och att tillsätta vissa genom krämer i lagom mängd är det bästa för huden. Vitaminboost både inifrån och utifrån!


Kommentarer
Postat av: Linn

Fin blogg!

Hur mår du :)?

2011-10-25 @ 12:53:44
URL: http://nattstad.se/linnhahne
Postat av: beccis

vad hittar du på för kul idag? :)

2011-10-25 @ 13:28:04
URL: http://rebeccaharkonen.blogg.se/
Postat av: Linn

Sv; härligt att höra! jodå, med mig äre bara bra :)

2011-10-25 @ 14:25:19
URL: http://nattstad.se/linnhahne
Postat av: Linn

sv; njae, kan inte kalla tvätta & plugga kul haha.. självdå :)?

2011-10-25 @ 15:33:41
URL: http://nattstad.se/linnhahne
Postat av: Gabbe

MUMS =D

2011-10-25 @ 16:23:09
URL: http://gabbesketch.blogg.se/
Postat av: Tanja

ägg är också nyttigt. den fanns med i nästan varje kategori ju=)

2011-10-25 @ 18:58:04
URL: http://tanjaselma.blogg.se/
Postat av: liisa -

dedär var läsvärt ! :)

2011-10-25 @ 20:12:47
URL: http://lliiiz.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0